BibTeX

Wat is BibTeX?

BibTeX is een pakket om literatuurlijsten aan te leggen en te gebruiken binnen LaTeX-documenten. Met BibTeX kan je in een LaTeX-document literatuurverwijzingen aanhalen, die dan automatisch in een literatuurlijst aan het einde van het document verschijnen. Met verschillende bibliografische stijlen kan je dan de layout van de referenties in de tekst en van de literatuurlijst zelf snel en consequent veranderen. Meer info over BibTeX en het gebruik ervan in LaTeX-documenten vind je in deze howto (pdf) of in de andere documenten op cursuspagina.

Op deze pagina probeer ik een overzicht te geven van enkele veelgebruikte bronnen die hun referenties eveneens (rechtstreeks of via een tussenstap) in BibTeX-formaat vrijgeven alsook enkele manieren om veelgebruikte referentieformaten om te zetten in het BibTeX-formaat. Op die manier kan je ze rechtstreeks en volledig correct overnemen, zonder dat je de gegevens zelf in BibTeX-formaat moet omzetten met kans op fouten als gevolg. Alle aanvullingen zijn, zoals steeds, van harte welkom.

PubMed

PubMed logo

De referenties van deze veelgebruikte (hoofdzakelijk medische en biologische) databank kan je niet rechtstreeks via de website in BibTeX-formaat verkrijgen. Er bestaat wel een omweg via TeXMed: je surft naar deze website en geeft je zoekquery in. Even geduld en de resultaten verschijnen. Selecteer de gewenste referenties en klik op store. Onderaan zie je dan de referenties die in je export-mapje (Article list) zitten. Je kan deze verwijderen door ze te selecteren, "delete selected entries" aan te vinken en Go te klikken. Referenties toevoegen kan nog steeds via het bovenste gedeelte van de webpagina. Heb je alle gewenste referenties in je export-mapje, dan zorg je dat export aangeduid staat en klik je op Go. Het onderste deel van de webpagina toont dan de BibTeX-gegevens die je rechtstreeks kan kopiëren en plakken in het .bib bestand dat je momenteel gebruikt in je document. De key (bijvoorbeeld "pmid16468527") mag je gerust aanpassen naar een makkelijker te onthouden naam, die weliswaar uniek dient te zijn in je gehele .bib bestand.

RePEc IDEAS

RePEc logo

RePEc aka Research Papers in Economics is een samenwerkingsverband van vrijwilligers in 53 landen die de resultaten van economisch onderzoek trachten te bundelen. De gedecentraliseerde databank van working papers, journal articles en software componenten is vrij beschikbaar via de RePEc IDEAS interface. De referenties zijn rechtstreeks in BibTeX-formaat beschikbaar. Surf gewoon naar deze webstek, vul je zoektermen in en klik op een artikel uit het resultaat. Halverwege de webpagina, bij Publisher Info, vind je de link naar de BibTeX-referentie. Klik erop en je kan het resultaat onmiddellijk kopiëren en plakken in je .bib bestand.

ELIS

ELIS logo

Ook de vakgroep ELIS van de Faculteit IngenieursWetenschappen geeft het goede voorbeeld en stelt de referenties van al haar publicaties rechtstreeks in BibTeX formaat beschikbaar. Je surft hiervoor gewoon naar deze webstek, geeft je zoekterm in (of doorbladert volgens auteur/trefwoord/journal) en je vindt bij de resultaten meteen een link naar de BibTeX-informatie. Een klik hierop opent een popupvenster waarvan je de inhoud rechtstreeks in je .bib bestand kan overnemen.

UGent e-journals (ELIN)

logo lib.ugent.be

De universiteitsbibliotheek biedt de referenties van haar e-journals via de ELIN-omgeving ook rechtstreeks in BibTeX-formaat aan. Om deze bron te raadplegen, dien je je wel op het universiteitsnetwerk te bevinden. Zet dus je VPN aan indien je van thuis uit wil werken. Surf vervolgens naar lib.ugent.be, klik op Digitale bibliotheek en vervolgens op e-journals (ELIN). Indien je nu een zoekterm ingeeft (of via het linkermenu surft) en op een artikel klikt, kan je rechtsboven Export kiezen. Een popupvenster wordt geopend, waarna je voor BibTeX kiest. Er zal een .bib bestand gedownload worden waarvan je de inhoud kan kopiëren en plakken in het .bib bestand dat je momenteel gebruikt.

ISI naar BibTeX

Vele bibliotheken geven referentie-informatie vrij in het ISI Web of Knowledge formaat, dat staat voor Institute for Scientific Information. Deze informatie kan je automatisch omzetten in BibTeX. Hiervoor surf je naar deze webstek. Je plakt de ISI-gegevens in het invulveld (meerdere referenties tegelijk zijn mogelijk), klikt op de knop, en je krijgt de BibTeX-gegevens netjes terug in het resultatenveld.

EndNote naar BibTeX

EndNote is een veelgebruikt pakket aan onze universiteit voor het bijhouden van referenties, waar ook ondersteuning voor geleverd wordt door de helpdesk. In LaTeX maak je echter gebruik van BibTeX voor het bijhouden en gebruiken van referenties. Als je referenties momenteel bijgehouden worden in een EndNote bibliotheek, is het maar een kleine moeite om deze te exporteren of om te zetten naar een .bib bestand voor gebruik in LaTeX/BibTeX. Hiervoor ga je als volgt te werk.

 1. Open EndNote en selecteer de bibliotheek met de referenties die je wil exporteren.
 2. Selecteer de referenties die je wil exporteren en kies vervolgens Show Selected References in het References menu. Indien je alle referenties van de huidige bibliotheek wil exporteren, kies je voor Show All References in datzelfde menu References.
 3. Controleer of elke referentie een unieke naam bevat in het Label veld en pas aan indien nodig. Je kiest best een eenvoudig te onthouden naam in een consistent formaat, bijvoorbeeld 'Auteur:Jaar' zodat je deze makkelijk kan oproepen wanneer je citeert in LaTeX (mbv het commando \cite). Dit label wordt immers de BibTeX sleutel.
 4. Indien gewenst, kan je de referenties sorteren via Sort References in het References menu.
 5. Vermijd speciale karakters zoals &, % of $. Gebruik best ook geen karakters met accenten (zoals é of à) in het label.
 6. Maak de BibTeX exportstijl beschikbaar. Kies hiervoor Edit, Output styles, Open Styles Manager. Zet het selectievakje bij BibTeX Export aan. Indien deze stijl nog niet geïnstalleerd is op je systeem, download je dit bestand dat je in C:\Program Files\EndNote\Styles plaatst waarna je EndNote even opnieuw opstart en herbegint vanaf stap 1.
 7. Selecteer via Edit, Output Styles de BibTeX export stijl.
 8. Kies File, Export.
 9. Selecteer het bestandstype voor de exportfile. Kies text only voor gebruik in BibTeX.
 10. Geef het bestand dezelfde naam als je LaTeX-bronbestand, doch met de extentie .bib en sla het op in dezelfde directory als je LaTeX-bestand.
 11. Je kan het bestand nu gebruiken zoals beschreven in de BibTeX- of LaTeX-documentatie.

ik schrijf mijn thesis in het

ik schrijf mijn thesis in het Nederlands

Hoe zorg ik ervoor dat er 'en' tussen de verschillende auteurs komt en niet 'and'?

Kan je geen taal instellen in

Kan je geen taal instellen in je programma?
Ikzelf werk met LyX op Mac en kan bij 'Document settings' kiezen voor Dutch, en dan wordt vb. Figure X mooi afgedrukt als Figuur X.
Mvg

Heb je het pakket babel

Heb je het pakket babel ingeladen met als optie 'dutch'? Voeg volgende regel toe in je preamble:

\usepackage[dutch]{babel}

Werkt het dan?

Moet dat voor iedere thesis

Moet dat voor iedere thesis gebeuren?