Downloaden

LaTeX is geen programma, doch een reeks macro's, een systeem, om een tekst op te maken. Je kan dus ook niet zeggen dat je LaTeX wil downloaden en installeren op je computer. Wat je nodig hebt en kan installeren, is een programma (genaamd compiler) dat de tekst die je gemaakt hebt, omzet in een pdf-bestand zodat iedereen deze kan lezen en je die evt kan afdrukken. Om die tekst makkelijk en vlot aan te maken, kan je een LaTeX-editor installeren die je aanwijzingen kan geven en redelijk wat automatisch voor je doet. Je kan echter ook gewoon je tekst met een basisprogramma zoals bijvoorbeeld kladblok (notepad), doch hiervoor dien je wel redelijk wat zaken uit het hoofd te kennen. Werken met een LaTeX-editor is een heel pak eenvoudiger.

LaTeX is ontwikkeld door vrije-software-mensen (lees: linuxmensen) en wordt ook meestal door deze mensen gebruikt. Het is dan ook daarom dat de beste software voor Linux geschreven is en hier standaard meegeleverd is. Er bestaat echter ook voldoende software voor Windows en MacOS, zodat je op vrijwel elk courant platform aan de slag kan. Aanvullingen zijn ook steeds welkom bij de webmaster.

Opmerking: je kan LaTeX ook gebruiken zonder zelf software te installeren. Het programma TeXnicCenter is nu immers ook beschikbaar op Athena.

Voor Linux

downloaden software voor Linux

De Compiler

Hiervoor installeer je het pakket TeX Live, dat normaal met je distributie meegeleverd is. Vroeger werd standaard Tetex meegeleverd, maar dat pakket wordt ondertussen niet meer ondersteund. Als je geen specifieke LaTeX-editor wenst te gebruiken, kan je je bestanden met eender welke texteditor aanmaken en compileren met het commando "pdflatex bestand.tex". Op eduserv is eveneens de oudere LaTeX-compiler Tetex geïnstalleerd, zodat je je bestand ook naar eduserv kunt uploaden en aldaar pdflatex kan uitvoeren.

Editors

Er bestaan tal van editors voor Linux. De meeste zijn normaal ook meegeleverd met je distributie, zodat installatie een fluitje van een cent is. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar TexStudio, doch andere mensen zweren dan weer bij andere programma's.

Voor Windows

downloaden software voor Windows

De Compiler

Hiervoor installeer je het pakket MiKTeX.

Editors

De meeste mensen gebruikten TeXnicCenter maar tegenwoordig ben je beter af met TexStudio. We geven ook onze lessen op basis hiervan. Niet dat er veel aan de les zou veranderen, buiten het programma dat je geprojecteerd ziet, maar toch ;-) TeXmaker ziet er ook veelbelovend uit, terwijl Lyx ook door een aantal mensen aangeraden wordt.

Varia

Je kiest bij de installatie van MikTeX best voor 'yes' bij de 'Install missing packages on-the-fly' optie. De optie 'ask me first' werkt niet altijd even goed.

Er is een nieuwe versie beschikbaar van het caption-pakket dat geïntegreerd zit in MiKTeX. Als je waarschuwingen krijgt omtrent het gebruik van caption2 (dat in onze templates gebruikt wordt), dan mag je die gewoon negeren of in de preamble het pakket "caption2" wijzigen in "caption". De nieuwe versie van caption is namelijk recenter dan caption2, doch beiden zijn compatibel. Een brief van de ontwikkelaar van caption kan je hier lezen.

Voor MacOS

downloaden software voor MacOS Voor Mac is een en ander recent veranderd. Alles in één keer downloaden kan je via MacTeX. Let wel: het pakket is meer dan 700 MB groot. Als alternatief kan manueel een compiler en een editor apart installeren, zie hieronder. Aangezien TeTeX ondertussen niet meer ontwikkeld wordt en onderstaande compilers hier nog gebruik van maken, verdient MacTeX echter de voorkeur. MacTeX is bovendien het eenvoudigst te installeren, waarna je direct aan de slag kan. Het pakket bevat zowel de compiler (TeX Live) de editor TeXShop en de vergelijkingseditor LaTeXiT alsook nog wat andere tools.

Editors

Direct na installatie van de Fink tex-distributie en iTeXMac dien je aan iTeXMac mee te delen waar die teTeX-distributie nu juist te vinden is. Dat is echter niet meer dan in de voorkeuren van iTeXMac een paar keer (voor TeX, GhostScript, TeXMF, Doc) de Fink-radiobutton aanklikken (als de standaard Fink-directory /sw gebruikt wordt tenminste). Met dank aan Joris Verstappen voor de info.

Yannick Clybouw heeft een uitgebreide handleiding geschreven over de installatie van Gerben Wierda's TeTeX/TeXLive in combinatie met TeXShop. Deze is hier te vinden.

Vergelijkingen invoegen

Handige programmaatjes om wiskundige vergelijkingen in te voegen in om het even welk programma (gewoon een vgl. intypen en het resultaat slepen naar de plaats waar je het wilt invoegen):

Voor beide dien je teTeX/TeXLive geïnstalleerd te hebben.

Widgets

Een handige widget is deze, waarmee je eenvoudig symbolen kan selecteren.

De links naar de Apple-site

De links naar de Apple-site zijn niet meer up2date...
Enkele andere handige Mac OS X LaTeX-tools:

• http://www.apple.com/downloads/dashboard/reference/symbols.html (handige widget)
  • http://www.uoregon.edu/%7Ekoch/texshop/index.html (TeXShop)
  • http://www.kiffe.com/tex/programs/TeXShell.dmg.gz (TeXShell)

Ter aanvulling: een simpel

Ter aanvulling: een simpel 3-stappenplan, waarin duidelijk staat uitgelegd wat je nodig hebt om te gaan TeX'en in OS X

Xavier, Bedankt voor je

Xavier,

Bedankt voor je tips! Je widget heb ik toegevoegd, TeXShop stond er al, TeXShell lijkt me echter niet zo evident voor LaTeX-starters en heb ik dus niet vermeld om te vermijden dat men door het bos de bomen niet meer ziet (het is nu al redelijk verwarrend ;-)). Je 3-stappenplan is ondertussen helaas ook niet meer van toepassing wegens de introductie van MacTeX. Toch bedankt!