LaTeX templates en logo's

Met het beschikbaar stellen van deze templates willen we de gebruiker kant-en-klare documenten bezorgen die typisch zijn voor het gebruik aan de UGent, waarin enkel nog de inhoud geplaatst moet worden. Kwalitatieve logo's in schaalbaar formaat zullen we hier ook zoveel mogelijk proberen verzamelen. Inzendingen zijn ook steeds welkom op Ward.Poelmans@UGent.be.

 

Thesissen

 • Een uitstekende bron om van te vertrekken, is de cursus van Gaspard. Deze werd opgevat als een thesis, waardoor er uitermate weinig moet aangepast worden om op basis hiervan een thesis te schrijven. Hier kan je de broncode downloaden.
 • Er is ook een template beschikbaar dat gebruikt wordt bij de vakgroep Informatietechnologie. Hier downloaden.
 • Wie bij zijn/haar thesis eveneens een extended abstract dient af te leveren, kan dit template gebruiken (downloaden als tar.gz, zip of voorbeeld-pdf).  Let op: deze template wordt sinds 2008 niet meer gebruikt voor het FirW-doctoraatssymposium!
 • Op algemeen verzoek vind je hier ook de broncode (zip) en het resultaat (pdf) van mijn eigen thesis, ingediend in juni 2006 bij de Faculteit Ingenieurswetenschappen, inclusief extended abstract.

Uiteraard kunnen de verschillende templates voor thesissen ook perfect gebruikt worden voor het aanmaken van cursussen.

Opmerking: een aantal van deze templates staat online in het tar.gz formaat. Sinds kort kan dit niet meer standaard geopend worden door Winzip. Windowsgebruikers kunnen deze bestanden openen met het gratis (open source) programma 7-zip dat vrijwel alle gangbare archief- en compressieformaten (tar, zip, rar,...) aan kan. Linuxgebruikers kunnen deze bestanden openen met de standaard meegeleverde archiefprogramma's.

 

Doctoraatsthesissen

 • Een moderne template voor een doctoraat kun je hier vinden. Een voorbeeld van het resultaat is ook hier te bekijken.
 • Een uitstekende template werd ons aangeleverd door Bruno Volckaert. Je kan de broncode hier downloaden of hier een voorbeeld-pdf bekijken. Deze template wordt door het decanaat aanbevolen als vervanger van de template die hier vroeger te vinden was wegens minder problemen met het bladformaat bij het drukken.
  • Let op: in deze stijl is er per hoofdstuk een referentielijst. Hiervoor maak je één .bib bestand (PhD.bib) met al je referenties en plaats je dit bestand in elke subdirectorie waarin je een referentielijst wil. Indien dit niet gewenst is, kan je in de intro en elk chapter op het einde \bibliographystyle{phdbib} en \bibliography{phd} weglaten, en dit éénmaal toevoegen op het einde van het hoofdbestand PhD.tex na de includes van de verschillende hoofdstukken.
 • Bjorn Victor heeft ook zijn template voor een doctoraatsthesis doorgestuurd. Je kunt hem hier downloaden. In zijn thesis wordt gebruik gemaakt van Tikz en PGF.

 

Verslagen

 • Een sjabloon voor een rapport (van een practicum of zo) werd aangemaakt door Jens Geiregat. Je kan hier de broncode downloaden.
 • Ook studentenraden gebruiken LaTeX voor hun verslagen van vergaderingen. Een voorbeeld is hier (pdf) te vinden. De broncode (tex) is hier te downloaden.
 • LaTeX is uiteraard ook vlot te gebruiken voor het schrijven van verhandelingen. Stijn Debrouwere leverde deze template aan die hij gebruikt voor zowat alle verhandelingen in de 1e bachelor wijsbegeerte.

 

Kantoordocumenten

Opgelet: alle info hieronder is enkel van toepassing op de oude huisstijl van de UGent. Voor de nieuwe (sinds 23/09/16) zijn er nog geen templates. Als je wil meehelpen bij de ontwikkeling van de nieuwe templates, neem dan contact op met Laurens.Beke@UGent.be.

Deze sectie is vooral bedoeld voor werknemers van de UGent. Hier kan je immers de sjablonen voor MS Word en OpenOffice.org downloaden. Er werd echter op vraag van bepaalde diensten en vakgroepen ook een LaTeX-versie ontwikkeld. Er is beslist deze enkel door te geven op aanvraag en niet op de website te plaatsen omdat men het gebruik van LaTeX voor dit soort documenten niet wenst te stimuleren. Uiteraard passen wij hier een mouw aan. In onderstaande bestanden is telkens zowel een CA-versie voor de diensten van de Centrale Administraties als een FAC-versie voor de faculteiten en vakgroepen ingesloten.

Er is ook een classfile (cls) beschikbaar waardoor je een document voor bijvoorbeeld de vakgroep IR06 kan aanmaken met de eenvoudige regel \documentclass[06]{IR}. Voorlopig zijn enkel de klassebestanden beschikbaar voor de vakgroepen WE01, WE02, IR05 en IR06. Voor andere vakgroepen kan de informatie uiterst eenvoudig toegevoegd worden in de klassebestanden of door deze informatie door te geven. Je kan de bestanden hier downloaden.

 

Curriculum Vitae

Ook een curriculum vitae is uiterst snel, eenvoudig en stijlvol aan te maken met LaTeX. Hieronder dan ook een versie met en een versie zonder foto.

 

Logo's

De logo's zijn in schaalbaar formaat. De pdf-logo's kunnen direct ingevoegd worden in latex-bestanden die bedoeld zijn om in pdf omgezet te worden. De svg-versie is een bronbestand dat aangepast kan worden naar wens. Een aanbevolen pakket om deze te bewerken, is Inkscape, wat beschikbaar is zowel voor Linux, Windows als Mac OS X.

Sinds 23/09/16 heeft de UGent een nieuwe huisstijl. De nieuwe logo's kun je vinden op styleguide.ugent.be.

De oude logo's vind je hier nog:

 

Slides (met LaTeX-beamer)

Met latex-beamer kunt u ook op de eenvoudige LaTeX-manier stijlvolle slides voor elektronische presentaties aanmaken. Als voorbeeld kunt u de slides van de les van 1 december gebruiken: broncode en resultaat zijn beschikbaar.

Voor een presentatie aan de Faculteit Ingenieurswetenschappen kan je de template van Harald Devos gebruiken, die een goede benadering is van de oude officiële FirW-huisstijl. Mits enige aanpassing is deze stijl ook te gebruiken voor andere faculteiten of aan te passen richting algemene oude UGent-huisstijl. Download hier de broncode (zip) of het resultaat (pdf).

Pieter Belmans heeft een beamer template gemaakt die probeert de oude officiele huisstijl van de UGent zo goed mogelijk te volgen. Je kunt de laatste versie van de template downloaden op github. In dit document vind je hoe je de template moeten installeren en gebruiken. Als voorproefje kan je hier zien hoe de stijl eruit ziet.

Belangrijk: sinds 23/09/2016 is er een nieuwe huisstijl van de UGent maar er zijn helaas nog geen LaTeX templates voor. Je vind alle info hier.

 

Varia

 

TeXED is een collectie (Linux-)scriptjes vooral bedoeld voor blinden en slechtzienden, geschreven door een blinde. Het bestand bevat scriptjes om een artikel, boek of report te maken zonder de codes te hoeven te typen. Er is er ook eentje om een brief in het Frans, Nederlands of Engels te maken (modellen in functie van je keuze), en last but not least, eentje om Avery L7163 labels af te printen. De nodige informatie over het gebruik ervan is te vinden in het bestand. Met dank aan Osvaldo La Rosa.