Wat is LaTeX?

LaTeX is een collectie macro's, een systeem om tekst vorm te geven. LaTeX werd ontworpen door Leslie Lamport en heeft als doel de opmaak van een tekst volledig voor eigen rekening te nemen. Op die manier kan de auteur zich concentreren op de inhoud, LaTeX doet de rest. Bovendien is dergelijke manier van werken ideaal voor mensen met visuele beperkingen: zij kunnen alzo op een snelle manier documenten aanmaken die er voor anderen ook professioneel uitzien zonder enige hulp van buitenstaanders.

LaTeX verschilt van de gekende wuziwuk-editors (zoals OpenOffice.org of Microsoft Word) in die mate dat LaTeX declaratief te werk gaat: je zegt "hier begint een nieuw hoofdstuk met deze naam" en LaTeX zal ervoor zorgen dat een nieuw blad begonnen wordt, de titel een aangepaste (grotere, vette) opmaak krijgt, genummerd wordt en automatisch in de inhoudsopgave terechtkomt. Je hoeft je niet meer bezig te houden met opmaakstijlen aan te maken of manueel bepaalde stukken in het vet te zetten of zo, LaTeX neemt dat werk uit je handen en zorgt ervoor dat je tekst eruitziet zoals het zou moeten zijn. Wat figuren betreft, zeg je LaTeX gewoon dat je een figuur wil invoegen en geeft het bijschrift, en LaTeX zoekt automatisch de beste plaats voor die figuur, zorgt dat er geen alinea's opgesplitst worden, geen half-lege pagina's verschijnen,... LaTeX zal bijvoorbeeld ook nooit een titel als laatste regel op een pagina plaatsen!

LaTeX is op die manier uitermate geschikt voor het maken van grote en complexe teksten, zoals bijvoorbeeld een thesis. Verder is een onderdeel, BiBTeX, een uitstekende manier om literatuurlijsten bij te houden in je werk. LaTeX is de opmaaktaal die sinds jaar en dag geldt als standaard voor wetenschappelijke werken. Dit vloeit uiteraard voort uit het feit dat formules in LaTeX gemakkelijk in te voeren zijn en netjes weergegeven worden. Wedden dat de cursus wiskunde die je in het middelbaar of je universitaire carriere kreeg, gemaakt is met LaTeX?

Enkele links naar meer informatie: